۵ نشانه شناختی استرس و نحوه تأثیر آن بر زندگی

تاثیر استرس بر زندگی

استرس می‌تواند هم تأثیرات جسمی و هم تأثیرات شناختی داشته باشد. در اینجا ۵ نشانه شناختی استرس و نحوه تأثیر آن بر زندگی شما در آینده آورده شده است.

استرس یک واکنش طبیعی انسانی است که ما برای آگاهی از خطر و محافظت از خود در برابر آن توسعه داده‌ایم.

اگرچه معمولاً به‌عنوان یک چیز منفی توصیف می‌شود، اما استرس همیشه بد نیست. در برخی موقعیت‌ها، می‌تواند به شما انرژی یا قدرت لازم برای مواجهه با چالش‌های پیش‌رو را بدهد.

اما استرس، به‌ویژه استرس مزمن، می‌تواند بر عملکرد شناختی شما تأثیر بگذارد. مغز شما نیاز دارد تا منابع را به وضعیت استرس‌زا تخصیص دهد، که این موضوع می‌تواند انرژی را از سایر توانایی‌های شناختی بگیرد.

استرس می‌تواند تأثیرات منفی بر سلامت جسمی، روانی، عاطفی و شناختی شما داشته باشد.

وقتی درباره تأثیرات شناختی استرس صحبت می‌کنیم، به هر نحوی اشاره داریم که استرس بر توانایی مغز شما در انجام وظایف، چه ساده و چه پیچیده، تأثیر می‌گذارد. مهارت‌های شناختی می‌توانند شامل هر چیزی از حل مسائل تا به خاطر سپردن اطلاعات باشند.

در ادامه، ۵ روش خاص که استرس می‌تواند بر مهارت‌های شناختی شما تأثیر بگذارد، آورده شده است:

۱. فراموشی

تحقیقات سال ۲۰۱۷ نشان می‌دهد که استرس می‌تواند به‌طور شناختی بر حافظه شما تأثیر بگذارد. استرس می‌تواند مغز شما را به گونه‌ای تحت تأثیر قرار دهد که شما بیشتر از حد معمول فراموشکار شوید یا حتی چیزها را اشتباه به یاد بیاورید. این ممکن است به این دلیل باشد که مغز شما نیاز دارد در زمان‌های استرس‌زا انرژی را به وظایف دیگر تخصیص دهد و این موضوع باعث می‌شود که به طور ناخودآگاه اشتباهات بی‌توجهی مرتکب شوید. همچنین، نحوه یادگیری و به خاطر سپردن اطلاعات جدید شما نیز ممکن است تحت تأثیر استرس قرار گیرد.

۲. تفکر سخت و انعطاف‌ناپذیر

تحقیقات سال ۲۰۱۸ نشان می‌دهد که استرس می‌تواند به سبک‌های تفکر سخت و انعطاف‌ناپذیر منجر شود. وقتی تحت فشار هستید، احتمال بیشتری دارد که تصمیمات را بر اساس عادت بگیرید. اما وقتی از استرس آزاد هستید، مغز شما انعطاف بیشتری دارد و این اجازه را می‌دهد که تصمیمات را بر اساس اهداف کلی‌تان اتخاذ کنید.

۳. دشواری در تمرکز

افرادی که تحت فشار زیادی هستند، معمولاً در تمرکز و توجه مشکل دارند. ممکن است متوجه شوید که می‌توانید به وضعیت ایجادکننده استرس توجه بیشتری کنید، اما در عین حال، تمرکز بر سایر موضوعات برایتان دشوار است. اگر به شدت تحت فشار باشید، ممکن است توجه شما حتی در طول مکالمات و جلسات مهم نیز منحرف شود. مشکلات تمرکز می‌تواند آنقدر شدید شود که عملکرد شما در محل کار یا خانه را تحت تأثیر قرار دهد.

۴. نگرانی مداوم

استرس همچنین بر تفکر شما تأثیر می‌گذارد و می‌تواند باعث شود نگرانی‌ها به طور مداوم در ذهنتان جریان داشته باشند. ممکن است متوجه شوید که وقتی با سطوح بالای استرس مواجه هستید، سخت است که از نگرانی درباره مسائل ایجادکننده استرس دست بردارید. شما ممکن است حتی زمانی که در محل کار نیستید، درباره جنبه‌های استرس‌زای کار نگران باشید یا وقتی باید مشغول کار باشید، درباره رابطه‌تان نگران شوید.

۵. قضاوت ضعیف

استرس می‌تواند باعث شود تصمیمات ضعیفی بگیرید، حتی اگر معمولاً قضاوت خوبی داشته باشید. تأثیرات شناختی استرس می‌تواند باعث شود شما بیشتر از حد معمول impulsive باشید یا به سادگی نتوانید تصمیمات را به خوبی بررسی کنید. یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ نشان داد که شرکت‌کنندگان تحت فشار دقت کمتری در قضاوت‌های حرفه‌ای خود نسبت به گروه کنترل (که با هیچ عاملی تحت فشار نبودند) داشتند. در یک مطالعه دیگر در سال ۲۰۱۹، شرکت‌کنندگان گروه تحت فشار کمتر احتمال داشتند در موقعیت‌های اخلاقی اقدام کنند تا شرکت‌کنندگان گروه کنترل.

به‌طور کلی، استرس را می‌توان به دو نوع تقسیم کرد: استرس حاد و استرس مزمن.

استرس حاد احساسی است که در مواجهه با یک چالش فوری تجربه می‌کنید. به عنوان مثال، ممکن است هنگام توبیخ شدن توسط رئیس‌تان دچار استرس حاد شوید، اما پس از ترک او از دفتر، دوباره احساس آرامش کنید.

استرس مزمن به وضعیتی اشاره دارد که افراد مدت طولانی‌تری را تحت فشار سپری می‌کنند. قربانیان سوء استفاده در دوران کودکی نمونه‌ای از گروه‌هایی هستند که در معرض خطر استرس مزمن قرار دارند.

گروه‌های دیگر شامل:

    • پناهندگان سیاسی

    • افرادی که در فقر زندگی می‌کنند

    • افرادی که قربانی نژادپرستی ساختاری هستند

استرس مزمن می‌تواند به سلامت شما به شیوه‌های غیرقابل جبرانی آسیب برساند. علاوه بر علائم شناختی که ممکن است در زمان استرس با آن مواجه شوید، استرس مزمن همچنین با کاهش کلی عملکرد شناختی و از دست دادن شناختی در سنین بالاتر مرتبط است.

یک مطالعه بزرگ در سال ۲۰۱۴ نشان داد که بزرگسالان مسن‌تر که دچار استرس مزمن هستند، احتمالاً عملکرد شناختی پایین‌تری نسبت به سایر افراد هم‌سن خود دارند. تاثیر استرس بر زندگی

این موضوع در میان جمعیت‌های مختلف صادق است و ممکن است برای گروه‌های تحت ستم و حاشیه‌ای که بیشتر در معرض استرس سیستماتیک و اجتماعی قرار دارند، حتی بیشتر قابل توجه باشد.

تحقیقات نشان داده‌اند که هم سالمندان آمریکایی آفریقایی‌تبار و هم آمریکایی‌های چینی که استرس بیشتری را احساس می‌کنند، بیشتر در معرض کاهش عملکرد شناختی هستند.

یک مطالعه در سال ۲۰۰۵ که تأثیرات استرس در دوران کودکی را بر روی موش‌ها بررسی کرده بود، نشان داد که حتی یک دوره کوتاه از استرس در سال‌های اولیه زندگی می‌تواند باعث deterioration (تخریب) برخی بخش‌ها و فرآیندهای مغز (مانند هیپوکامپ) شود. این می‌تواند منجر به اختلالات شناختی در مراحل بعدی زندگی شود. تاثیر استرس بر زندگی

استرس مزمن همچنین با احتمال بالاتری به توسعه زوال عقل مرتبط است.

اگرچه محققان هنوز ارتباط مستقیمی بین زوال عقل و استرس پیدا نکرده‌اند، یک مرور سیستماتیک در سال ۲۰۲۰ نشان داد که افزایش احساس استرس با خطر آماری بیشتری برای زوال عقل مرتبط است. اما تحقیقات بیشتری لازم است.به دلیل وجود عوامل متعدد در زوال عقل، سخت است که بگوییم آیا خطر بالای یافته شده در این مطالعه ناشی از استرس است یا عوامل دیگر.

استرس مزمن می‌تواند باعث ایجاد یک واکنش التهابی و تغییرات بیولوژیکی دیگر در مغز شما شود که این موضوع می‌تواند به کاهش عملکرد شناختی و حتی زوال عقل در مراحل بعدی زندگی منجر گردد. هنوز به‌طور دقیق نمی‌دانیم که استرس چگونه به کاهش شناختی در درازمدت کمک می‌کند، اما احتمالاً این موضوع به تأثیرات بیولوژیکی استرس بر مغز مرتبط است.

برخی از تغییرات مغزی که ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند عبارتند از:

    • التهاب و اثرات پس از التهاب

    • آسیب به عملکرد غدد درون‌ریز

    • اختلالات در هیپوکامپ

    • هورمون‌های استرس

    • تغییرات در ساختار عصبی

در پایان ذکر این نکته ضروری است که برخی تحقیقات نشان می دهند اثر انتظار اثرات مخرب استرس از خود استرس تاثیرات مخرب تری دارد. بنابرین بهتر است، به جای فکر کردن به اثرات مخرب استرس به روش های مدیریت آن و بهبود هوش هیجانی خود فکر کنید و همچنین اگر تحت فشار زیادی هستید، به تمرین مراقبت از خود فکر کنید و در صورت نیاز با یک متخصص سلامت روان مشورت کنید.

وحید زارعی

دیگرگونه مرجع منابع توسعه فردی   تاثیر استرس بر زندگی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با ما در تماس باشید

منتظر نظرات و پیام های شما هستیم

ما در مجموعه دیگرگونه آماده ایم تا به سوالات، نظرات و درخواست های شما پاسخ دهیم، بهترین روش ارتباطی با ما از طریق تکمیل فرم تماس و یا ارسال ایمیل می باشد پاسخ شما حداکثر پس از دو روز کاری ارسال خواهد شد. همچنین می توانید از طریق پیام رسان واتس اپ با ما در تماس باشید.

    پیام رسان واتساپ

    09031324777

    ایمیل پشتیبانی

    info@digargooneh.com

    آدرس دفتر

    رشت میدان گاز

    خانهمحصولاتمعرفی کتابمقالات